De Haccp afkorting staat voor Hazard Analysis Critical Control points, dit is een risico inventarisatie voor de voedingsmiddelen industrie. De Nederlandse vertaling is: Gevarenanalyse en kritische controlepunten.
Bedrijven die zich bezig houden met de bereiding, verwerking, behandeling, verpakking, vervoer en distributie van voedingsmiddelen dienen hierdoor alle aspecten in hun bedrijfsproces identificeren en te analyseren op de gevaren daarvan.
Dit controleproces heeft als reden dat de Europese Unie er voor wil zorgen dat de vele productieprocessen van alle voedingsmiddelen gepaard gaan met zo weinig mogelijk risico op besmettingen.
Een gevolg van deze regelgeving is bijvoorbeeld dat koel- en vriescellen voortdurend bewaakt en geregistreerd dienen te worden.
Haccp vindt zijn oorsprong in de ruimtevaart uiteraard is het in de ruimte niet mogelijk om een bedorven pakketje voedsel terug te sturen naar de fabriek en te vervangen voor betere producten. Uiteraard zou een besmetting in de ruimte voor een onaanvaardbaar risico zorgen met betrekking tot de zeer kostbare missies.
Haccp is geen tastbare handleiding met voorschriften, maar een systeem gebaseerd op 7 basis principes. Bedrijven moeten deze 7 punten toespitsen op hun eigen organisatie. Bedrijven dienen zelf aan te geven waar en in welke fase van de productie- en/of distributieprocessen er gevaren voor de gezondheid van de consumenten zouden kunnen ontstaan. Ook leggen zij vast welke maatregelen er genomen worden om deze risico’s tot een minimum te beperken, en welke controles hierop uitgevoerd worden en wat de resultaten zijn.
Wilt u weten of u uw haccp systeem goed op orde heeft ? doe hier de check.
In de voedingsmiddelen industrie is kruis besmetting een van de grootste zorgen op het gebied van het HACCP systeem.
Het kleurcodering systeem van Vikan is ontworpen om de interne hygiëne te verbeteren en het vergemakkelijkt het naleven en onderhouden van het HACCP systeem.
Tevens biedt het kleurcodering systeem een minimalisatie op het gebied van kruis besmetting tussen twee verschillende afdelingen.
De 7 kernpunten van een HACCP-Systeem:
- Inventariseer alle potentiële gevaren.
- Stel de kritische beheerspunten (ccp’s) vast, de punten in het proces waar het risico kan worden of beperkt.
- Geef per CCP de kritische grenzen aan
- Stel vast hoe de CCP’s bewaakt of gemonitord worden
- Leg per CCP de correctieve acties vast die moeten leiden tot herstel van de veiligheid
- Pas verficatie toe – Een periodieke check om na te gaan of de HACCP aanpak goed werkt
- Houd documentatie en registraties bij – Vastleggen wat je hebt aangepast en hoe